kedvenchobbi.hu Horgászat Horgászmódszer Egyszerű és nagyon hatékony feeder végszerelék

postheadericon Egyszerű és nagyon hatékony feeder végszerelék


Mint a 17 pontykás novemberi nap és 43 pontyos fogás című írásainkban olvashattátok, szeretek feederezni, ráadásul nem is mindig sikertelenül. Ezekben az örömpecákban egyik nap 10, másik nap 30 pontyot sikerült kifognom. Ennek a titka egy nagyon egyszerű végszerelék.

Mielőtt belemennék a végszerelék pontos ismertetésébe, egy kicsit gondoljuk végig, hogy hogyan is működik a feeder botos horgászat. A haladó feeder botos horgászok ugorjanak egy fejezetet, de akik nem vérprofik, azok gondolkodjanak egy kicsit velem együtt.
A feeder bottal való horgászat lényege, hogy bedobunk a kiszemelt helyre egy súlyt (ami többnyire etetőkosár), mégpedig úgy hogy a horog felőli oldalán megütköztetjük, a bot felé viszont szabadon elmozdulhat.
Mivel a súly jó esetben a fenéken mozdulatlanul marad, a damil megfeszítésekor az ütközőt egészen a súlyig húzzuk, majd a további feszítéskor a bot eleje elkezd hajlani. Ha a horgot a hal meghúzza, akkor a feszes damil miatt a bot spiccét kell hajlítania, mert a súly a fenéken nem mozdul...

Mi következik ebből?
Az hogy a lehető legszorosabb kapcsolat kell a bot és a súly / kosár között, ekkor lesz a legérzékenyebb a szerelék. Ezzel rögtön el is mondtuk, hogy az erőgumi és társai az érzékenység rovására mennek. Inkább a kis nyúlású damilok a megfelelőbbek érzékenység szempontjából. (Lehet, hogy nekem is ki kellene próbálnom 10-es fonott zsinórral???)
Nem érdemes túl kicsi súlyokat használni, egyrészt annak a sodrásban is helyben kell maradni, másrészt kapáskor sem praktikus, ha a hal elmozdítja a súlyt, mert a damil ívén akár egy métert is viheti, anélkül, hogy észrevennénk. Persze dobáskor sem praktikus, nagyobb súllyal általában messzebbre lehet dobni. Mindig vedd figyelembe a horgászbot gyártó előírásait!
A viszonylag nagy súly miatt érdemes védeni a rögzítő csomót például gumigyöngyel.
A szerelék összehangolása főképp a botra, főzsinórra és súlyra vonatkozik, míg az előkét inkább csak a fékerővel kell összehangolni, a halak kapókedvével és ezen keresztül a horogmérettel. Mondhatni, hogy két külön rendszert hangolunk. Persze minden esetben érdemes az előkét gyengébbnek választani, mint a főzsinórt, ha azt szeretnénk, hogy előbb az szakadjon, mondjuk leakadáskor vagy túlerőltetés esetén.

Akkor jöjjön a szerelék:
Hagyományos tört vonalú gubancgátlóval, rakéta kosárral, gumigyöngyel és forgókapoccsal, előkével és horoggal.


Nekem legutoljára a 18-as Shimano Longcast főzsinór, 40 g-os etetőkosár, 6mm-es gumigyöngy, 12-es Stroft előkezsinór és 12-es Gamakatsu 1810 B horog volt a szereléken.
Nincs benne se erőgumi, se speciális kosár. Ha nem erős sodrású vízen használod, akkor teljesen felesleges "rácsos" (folyóvizi) etetőkosarat használni. Az egyetlen dolog, ami történik, hogy rakéta kosarat használva gyorsabban oldódik ki az etetőanyag, intenzívebb lesz az etetés. Természetesen a Dunán sodorvonalba már én is javaslom, hogy lapos, tüskés, folyóvizi etetőkosarat vagy ólmot használj.

A kérdés, hogy miért ez a legjobb? Miért ajánlom ezt kezdőknek és haladóknak?

 • Egyszerűen, könnyen, gyorsan, kevés elemből szerelhető végszerelék.
 • Gyorsan, minimális átalakítással hangolható. Súly vagy előkecsere egyetlen kapcsolással.
 • Összesen két csomót tartalmaz. Egy a főzsinór végén, egy az előke zsinóron.
 • Legérzékenyebb szerelék
 • A szerelékünk védve van a leszakadástól a vékonyabb előke által.

Remélem egyre többen leszünk, akik ezzel a szerelékkel feedereznek, de láttam már ezt a végszereléket hagyományos fenekezőn, ahol a karikát mozgatta a hal a botspicc helyett. Nekik is működött.

Remélem neked is fog! Én ezzel az elmúlt hétvégén (november közepén) 10+30, azaz 40 db pontyot fogtam a Kis-Dunán.

Görbüljön!

 

Hozzászólások  

 
#12 Bp. 1157 Újpalota 2014-06-28 13:02
Hoppá nemvettem észre ezt már irtátok.. bocs.!! Jani
Idézet
 
 
#11 Bp. 1157 Újpalota 2014-06-28 12:40
A gubancgátló csöveknél a hosszabb végénél kell lenni a horognak, mindég !!!
Idézet
 
 
#10 gubanc gàtlo és horog 2013-02-04 18:02
én inkább az egyenes gubancgátlót használom de majd tavasszal kiprópálom ezt is :-D
az én horogméretem vagyis amit használok-az 20-25-30 méretű
Idézet
 
 
#9 gubancgátló 2011-07-01 18:31
ahhoz hogy a begyúrt horog felülre kerüljön hungarocell golyót használok az kiemeli a horgot egy kis ázás után
Idézet
 
 
#8 gubancgátlószpidi 2011-06-29 06:46
Idézet - Tibi:
A gubancok elkerülése érdekében én az etetőanyaghoz ragasztom a csalit.


Ez általában jó, de nekem az a "félelmem", hogy így az etetőkosár alá is kerülhet a csali, úgy meg csak áztatom a zsinórt.
Idézet
 
 
#7 Tószeg Rózsa Ferenc út 11 2011-06-19 07:42
A gubancok elkerülése érdekében én az etetőanyaghoz ragasztom a csalit.
Idézet
 
 
#6 néha így máskor úgy...szpidi 2011-06-14 17:40
Idézet - Zsolti:
Szia rosszul raktad össze elöl kell lenni a gubancgátló cső hosszú részének a garantált gubancok elkerülése érdekében. Nem okoskodás akart lenni csak egy jó tanács! :)

Igen, van abban valami amit mondasz. Valóban kevesebb gubancra számíthatunk, ha fordítva van szerelve.
Azért megemlítenék egy másik dolgot. Hétvégét a csepeli versenypályán töltöttem. A halaknak olyan kedve volt, hogy csak a nagyon rövid kb.10cm-es előkét vették fel és úgy szerelve, mint a képen. Szinte az etetőkosárból ettek. Ha fordítva szerelem a csövet, akkor szinte 0cm előkét kellett volna használni, ami ugye értelmetlen. Összehasonlításképp, nagy többségben üres szákkal vagy egy-két keszeggel fejezték be a horgászatot a sporttársak, én meg csak hétfőn 3,5 kg halat fogtam. Azt gondolom, hogy mivel ezelőtt ott soha nem horgásztam, nem a hazai pálya előnye miatt sikerült, hanem a jó szerelék választás miatt.
Egyébként mindenkinek azt ajánlom, hogy a cső szerelés irányát, méretét igazítsa az előke hosszához, azaz a halak kapókedvéhez. Ha lehetséges, akkor a cső hossza legyen egy kicsit hosszabb, mint az előke és a kosár együttes hossza. Ha nem lehetséges, akkor dobjunk ügyesen, gubanc nélkül!
Idézet
 
 
#5 gratulációszpidi 2011-06-14 17:20
Idézet - Sáfrány Dávid:
Jó napot kívánok. Ez a feeder végszerelés egyszerű de hatékony már két hónapja eszt a szerelést használom azóta tizenöt gyönyörű pontyot fogtam.


Gratulálok a fogásokhoz. Merre felé horgászol?
Idézet
 
 
#4 Kenézlő Kárpáth ut 29 2011-06-02 11:21
Jó napot kívánok. Ez a feeder végszerelés egyszerű de hatékony már két hónapja eszt a szerelést használom azóta tizenöt gyönyörű pontyot fogtam.
Idézet
 
 
#3 nem jó! 2011-03-15 07:39
Szia rosszul raktad össze elöl kell lenni a gubancgátló cső hosszú részének a garantált gubancok elkerülése érdekében. Nem okoskodás akart lenni csak egy jó tanács! :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A netikettnek megfelelő hozzászólásokat tegyél közzé.
A hozzászólás a szerkesztők jóváhagyása után látható a weboldalon.
A szerkesztők minden felelőséget továbbhárítanak a hozzászólóra.


Biztonsági kód
Frissítés

Utolsó hozzászólások
 • Trükkök: keszeghorgászat
  Szia, engedd meg, hogy elsőre kitérő választ adjak. Ha a halak vízközt vannak, érdemes vízközt megfogni őket, még akkor is, ha ehhez mondjuk horgászmódszert kell váltani. Valamiért (hőfok, fény...) ott vannak, akkor nehéz lehúzni őket a fenékre. De, mondjuk aromával van rá lehetőség, esetleg liftező... Tovább...
 • Trükkök: keszeghorgászat
  Szia! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy egy tóba vízközt rengeteg dévért látok de etetőanyagos gombócos etetésre a fenékre nem mennek le. Koncentrálni szeretném a halat de nem tudom, hogy tegyem meg ezt eredményesen. Tovább...
 • Horgász etetőanyag házi készítése - ízesítés
  Sziasztok! Amitit én használok etető anyag az nem más mint egy 16 literes diszperzites vödör darált kukorica , leforrázva előző nap. Ettől nagyon kellemes kukorica íze és illata lessz! A Románok szeretik nagyon használni a ,,puliszkát'' ! Keverek hozzá egy zacskó őrőlt fahéjjat, egy zacskó őrőlt fek... Tovább...